Iustin Capră: Dumnezeu îţi dă mintea, cartea este necesară pentru marea masă, să te ordoneze cît de cît

Inventator şi inginer român de aviaţie, Justin Capră şi-a dedicat întreaga viaţă cercetării.
În 1956, la nici 25 de ani, Justin Capră a inventat primul dispozitiv individual zburător – rucsacul zburător. Justin Capră nu şi-a brevetat invenţia. În lipsa unui asemenea brevet nu se poate dovedi nici măcar dacă specialiştii americani au utilizat acelaşi principiu ca Justin Capră şi cu atât mai puţin o prioritate a ideii. Justin Capră a realizat 72 de prototipuri de autoturisme cu consum infim (2 litri de benzină pentru un drum între Bucureşti şi Iaşi (aprox. 400 km.), cu viteza medie de 70km/h), 7 aparate de zbor neconvenţionale pe care le-a testat personal şi 15 motoare neconvenţionale. Justin Capră este realizatorul unui micro-autoturism, „Soleta”, care consumă 0,5 l/100 km şi al unei motorete care funcţionează cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, cu o autonomie de 80 km). Cea mai interesantă dintre aceste invenţii este Soleta 150 Ecor; are o greutate de 95 kg şi este capabilă să parcurgă 100 km cu 0,5 litri de combustibil. A mai produs şi un alt model, Soleta I.C.200, care poate ajunge la 67 km/h. Maşinile inventatorului Justin Capră nu au fost produse în serie.
Din toate acestea, doar o invenţie – automobilul fără caroserie, cu efect pelicular – şi-a găsit o oarecare aplicare. Este vorba despre un prototip care a rămas la stadiul de machetă pentru că Justin Capră n-a avut bani să-l construiască. „Un automobil cu caroseria dintr-o perdea aeriană, care creează şi o propulsie şi poate face şi aer condiţionat în maşină. Este vorba de un jet de aer evacuat din faţă şi aspirat în spate, care îmbracă ocupanţii autovehiculului. Am aruncat şi apă pe el, nu se întâmplă nimic – nu plouă, nu ninge”. Iar aplicarea a fost mai mult decât modestă: un cetăţean din Bacău a folosit invenţia lui Capră pentru a realiza un acvariu care n-are un perete, dar ţine, totuşi, şi apa, şi peştii!
Există însă o invenţie pe care ar fi vrut s-o breveteze, dar n-a putut, pentru că nimeni nu i-a găsit explicaţia fizică. „Am realizat odată un dispozitiv care micşora masa unui obiect. Folosea teoria impulsului care se certa cu una dintre legile fizicii care spune că fiecărei acţiuni trebuie să-i corespundă o reacţiune egală şi de sens contrar. Or, ăsta al meu n-avea jet, n-avea elice, n-avea roţi, n-avea interacţiune magnetică şi al naibii se mişca. Bineînţeles, consuma, nu era perpetuum mobile. Şi atunci m-a luat ministrul Octavian Groza, fiul lui Petru Groza, şi m-a dus la Consiliul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie. Şi acolo a venit un hectar de mărimi – profesori, academicieni, savanţi – şi prima expresie a fost «nu se poate». La care Groza zice «Nu se poate, da’ merge. Cum dracu’ justificăm?» Doctor în fizică, Dan Vamanu, care a fost şef de promoţie la Oxford, a studiat dispozitivul şi mi-a zis «Justine, să mă ia dracu’ dacă am înţeles. Asta n-ar trebui să meargă. Da’ bine că merge, c-om găsi noi justificare matematică». Nu s-a găsit nici acum”.
Inventatorul Justin Capră a primit pe data de 20 mai 2008 Premiul Dan Voiculescu, în valoare de 300.000 RON (aprox. 70 000 Euro). „Este meritul dumneavoastră pentru că m-aţi suportat cu toate păcatele şi defectele mele, este meritul Creatorului, este meritul angoasei complexului de inferioritate, lehamitei de cotidian şi lipsurilor. Sunt obligat acum să termin unele proiecte pe care le-am început şi nu le-am terminat din lipsă de bani. Sper să avem în curând un nou tip de aparat de zburat, graţie acestui premiu. De-a lungul timpului, am întâmpinat diverse probleme, iar totdeauna am dus lipsă de bani […] sigur că aceşti bani schimbă situaţia”, a declarat inventatorul la decernarea premiului.