Istoric

Premiul Dan Voiculescu este cea mai prestigioasă distincție din România, care poartă numele omului de știință, filantropului și omului de cultură, Dan Voiculescu. Premiul a fost creat pentru a recunoaște și a premia excelența în cercetare, inovație și contribuțiile majore dedicate viitorului umanității.

Premiul Dan Voiculescu a fost instituit în anul 2007, la inițiativa Profesorului Dan Voiculescu, fiind acordat anual, acelui român, care a contribuit semnificativ la prosperitatea materială și spirituală a țării, dar și la imaginea pozitivă a României în contemporaneitate.

Premiul a fost acordat prin intermediul Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, care a jucat un rol esențial în promovarea acestui premiu. Prin această inițiativă, Fundația rămâne consecventă misiunii și obiectivelor sale de sprijinire, încurajare și promovare a valorilor umane și profesionale românești, în diverse domenii ale vieții social-economice, tehnico-științifice, învățământ, cultură, artă, etc, contribuind astfel la reintegrarea României în circuitul de valori european. Mai mult, Marele Premiu pornește de la premisa că în actualul context social, avem nevoie să identificăm adevăratele valori, să regăsim definiția din dicționare față de valoare, să reconstruim model și să le ajutăm să își împlinească misiunea.

Premiul Dan Voiculescu s-a născut din dorința inițiatorului de a-și ajuta unul dintre compatrioți să își îndeplinească visele, considerând că prin acest premiu societatea românească va începe să prețuiască mai mult faptele decât vorbele. Astfel, Premiul Dan Voiculescu se acordă cercetătorilor și inovatorilor care au demonstrat excelență în domeniul lor de activitate, au făcut descoperiri semnificative sau au creat inovații remarcabile.

Pentru a respecta integritatea, independența de decizie și obiectivitatea, Fundația Dan Voiculescu a încredințat Academiei Române cel mai înalt forum științific și cultural al țării, responsabilitatea colectării, selecției și nominalizării acestei personalități.

„Puterea acestui premiu stă, până la urmă, în cei care decid: Academia. O instituție care are căderea morală și competența să judece opera unui om”, declara inițiatorul premiului.

În 2008, a avut loc lansarea Premiului Dan Voiculescu, în cadrul unui eveniment de gală în Sala „Le Diplomate” a celebrului hotel Hilton din centrul Bucureștiului. Potrivit regulamentului, orice român a avut ocazia să fie propus pentru premiu, de către oricine, cu condiția ca nominalizarea să nu vină de la el însuși. Nominalizările au fost însoțite și de o fundamentare riguroasă a meritelor și contribuției candidatuluii propus.

La puțin timp după lansare, au fost înscrise și primele propuneri în competiția pentru câștigarea Premiului anual, printre care s-au numărat Alexandra Nechita, supranumită și „micuța Picasso”, Cristian Mungiu sau Conf. Dr. Florin Mihaltan. Nominalizații aparțin unor domenii variate de activitate, de la medicină, sport, educație, mediu, cultură ori tehnologie.